point security
video analyse systeem

CCTV installatie is op twee verschillende manieren te bewaken:

 

De video-gegevens worden gecontroleerd door een menselijke bewaker of door een computer-algoritme. 

 

De computer- algoritmen worden gebruikt bij video analyse systemen en worden bewegingsdetectie algoritmen genoemd.

 

Met  algoritmen wordt geprobeerd te achteralen wat relevante bewegingen zijn en deze te detecteren in de videostream.  Er zijn verschillende algoritmen beschikbaar. Een groot probleem met het gebruik van standaard bewegingsdetectie algoritmen is de vele valse alarmen door buitenlucht situaties.

 

Mogelijke oorzaken die vals alarm in de buitenlucht kunnen veroorzaken zijn:

Vliegende objecten

Als een vogel vliegt door het gezichtsveld van de camera, moet er geen alarm worden gegenereerd.  Vogels zijn niet belangrijk, ondanks dat dit een beweging is, moet er geen detectie komen.

 

Gevolgen van wind

Wanneer de camera schudt, wordt het hele oog vertaald naar een andere positie.  Dit moet uiteraard worden genegeerd. Tevens kunnen bomen problemen geven wanneer de bladeren bewegen in de wind.  De wind zal veel beweging veroorzaken. Ondanks dat dit een beweging is, moet er geen detectie komen. 

 

Weersinvloeden

Bliksem voorwaarden (avond).  Door onze dag en nacht cyclus zal het opgenomen beeld veranderen.  Wanneer er bij zonsopgang een foto genomen wordt ziet dit er anders uit dan wanneer er een foto genomen wordt op de middag, ook al is dit geen beweging.  Dit moet worden genegeerd door de bewegingsdetectie algoritme.  Ander iets dat in aanmerking moet worden genomen zijn de passende bevoegdheden van de gebruikte camera.  Wanneer het opgenomen beeld donker wordt, zal de camera de gevoeligheid moeten aanpassen naar de omstandigheid. Dit kan ongewenste resultaten geven, zoals veranderingen van verlichting.

 

 Schaduw

 Schaduw kan worden veroorzaakt door verschillende dingen: wolken, interessante objecten (indringers, auto's) en oninteressante objecten (vogels, bomen, gebouwen).  Schaduwen moeten worden genegeerd, zelfs wanneer deze veroorzaakt wordt door interessante objecten. De objecten zelf moeten worden opgespoord, niet hun schaduwen.

 

Luchtspiegelingen

Wanneer de lucht warm is kan het creëren van object observatie plaatsvinden. Dit mag niet  als detectie worden gegenereerd. 

 

Veranderingen

Weersomstandigheden (regen, hagel, sneeuw). Als het regent is er veel verkeer aanwezig, dit is een gebeurtenis. Dit moet worden gezien als een goede actie en moet niet worden gedetecteerd.

 

 

Video analyse systeem (ook wel video motion detectie genoemd) is de digitalisering en het analyseren van een videobeeld en het genereren van een video opname.  Beweging wordt herkend als een wijziging in het videosignaal in relatie tot een referentie kader van een specifieke locatie, video beeld of een deel van een video beeld.  Het is eigenlijk "Computer Vision" en wordt gebruikt in zowel wetenschappelijke-,  industriële bedrijfstakken en beveiliging.

 

Abnormale bewegingsdetectie is de sleutel tot effectieve en economische videobewaking. De detectie van een abnormale beweging kan leiden tot video transmissie met  opname. Hierdoor wordt de aandacht van de menselijke waarnemer getrokken tot het te waarnemen video beeld. Het probleem wordt gekenmerkt door drie gerelateerde uitdagingen.

 • De betrouwbaarheids eis, wat betekent dat onregelmatige gebeurtenissen  consequent moet worden gedetecteerd, terwijl het aantal valse alarmen voldoende laag moet zijn.
 • Effectieve karakterisering van de normale beweging, waar gelet wordt op de verschillen tussen normale en abnormale activiteiten. 
 • Abnormale bewegingsdetectie moet worden uitgevoerd met het gebruik van de beperkte rekenkracht, dit is mogelijk  door de rekencapaciteit niet centraal te doen maar in de camera of in de nabijheid van de camera.

 

De uitgebreide functionaliteit van het video analyse systeem wordt gecombineerd met de ingebouwde sabotagedetectie, die alarmen genereert bij afdekken, maskering, onscherp stellen en verplaatsen van de camera. Beeldstabilisatie garandeert detectie, zelfs bij trillende videobronnen zoals camera's die op een mast zijn gemonteerd, of bij eenvoudige trillingen.

 

De volgende taken kunnen worden gedetecteerd:

 • Detectie van objecten die een bepaald gebied binnenkomen, verlaten of zich er gewoon in bevinden (detectorveld).
 • Detectie van personen die zich in een bepaald gebied verdacht ophouden, op basis van de radius en tijd (hierbij kan worden gedacht aan hanggroep jongeren).
 • Detectie van inactieve objecten binnen een bepaalde tijdsperiode.
 • Detectie van verwijderde objecten binnen een bepaalde tijdsperiode.
 • Detectie van trajecten/routes van objecten, die het beeld doorkruisen, weergegeven met trajectlijnen.
 • Detectie van het overschrijden van één of meerdere lijnen gecombineerd in een logische volgorde.
 • Detectie van eigenschappen van de wijziging van de omstandigheden, zoals formaat, snelheid, richting en verandering van hoogte/breedte-verhouding binnen een opgegeven tijdsperiode (bijvoorbeeld iets dat (om)valt).
 • Detectie van hoofden binnen een configureerbaar gebied.
 • Detectie van richting van een constant bewegend object.
 • Detectie van een object dat tegen de richting van objecten in gaat.